Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Μια ευτυχισμένη δασκάλα 
Υπάρχει μια μαγεία στην δουλειά μου που δύσκολα εμφανίζεται μα όταν έρχεται πλημμυρίζω ολόκληρη από χαρά και ευγνωμοσύνη.
Τι είναι αυτισμός, νοητική στέρηση, σύνδρομο Down;  Όλα είναι εύκολο να εξηγηθούν θεωρητικά μα στην ουσία πίσω από ένα τίτλο συνδρόμου ή δυσλειτουργίας υπάρχει ένα παιδί.
Ένα παιδί που γελάει όπως και συ, που κλαίει όπως και εσύ… ονειρεύεται όπως και εσύ! Η αλήθεια είναι,  πως κανένας μας δεν έχει το ίδιο χαμόγελο με κάποιον άλλο, κανένας τα ίδια όνειρα. Μα η ικανότητα και το δικαίωμα είναι παντού και πάντοτε το ίδιο.
Όλος αυτός ο πρόλογος γιατί σήμερα ήταν μια μέρα μαγική στο σχολείο. Η μαγεία δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά αλλά μου έδωσε δύναμη για καιρό ακόμα. Τις μέρες που θα με πιάνει η αγωνία αν ό,τι  κάνω τα βοηθάει ή εάν έστω τους χάρισα μια στιγμή ξενοιασιάς την μέρα που πέρασε θα θυμάμαι την μέρα αυτή, τη σημερινή.
Σήμερα λοιπόν ένιωσα πως η αγάπη γυρίζει, δεν πάει πουθενά. Την δίνεις και έρχεται πίσω. Και μας έδωσε άπλετη αγάπη σήμερα ο Γ. Καθίσαμε όλοι μαζί να πούμε ένα τραγούδι που του αρέσει και τον είδα να λάμπει και να το τραγουδά μπροστά σε όλους, να μας χαρίζεται, να εκφράζεται… Και γω να νιώθω πως ανέβηκα ένα βουνό για να δω το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα!
Δεν θα εξηγήσω πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί με αυτισμό να τραγουδάει μελωδικά, να συνειδητοποιεί το σύνολο καθώς και την αρχή και το τέλος μιας δραστηριότητας. Δεν έχουν καμία σημασία όλα αυτά.
Σημασία έχει που ο Γ. εκφράστηκε όταν ένιωσε πως όντως εμείς οι δασκάλες του θέλουμε πρώτα απ όλα να τον καταλάβουμε, να τον νιώσουμε, να έρθουμε κοντά.
Το ίδιο ήθελε και αυτός… Μας το έδειξε με τον τρόπο του.
Σ’ευχαριστώ Γ., εσένα όπως και όλα τα παιδιά σαν εσένα που μου θυμίζουν πως η εκπαίδευση λειτουργεί με ένα και μόνο συστατικό, την αγάπη.
Και γω σ αγαπώ πολύ… Ειδικά όταν μου τραγουδάς: ‘’Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ….

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. πέρα από το πόσο γλυκό, είναι και απίστευτη δύναμη για μας που κάνουμε αυτή τη δουλειά...γιατί μόνο το ίδιο το παιδί δείχνει αν κάνεις καλά τη δουλειά σου!

      Διαγραφή